Er Bitcoin Fremtiden? Bitcoin vs. FIAT

Bitcoin omtales ofte som en revolusjonerende teknologi, men hva betyr det? Jeg husker selv da jeg først hørte om Bitcoin, “for no tull” tenkte jeg. Nå, mange år senere har jeg troen på at Bitcoin kommer til å forandre verden, og gi individuelle aktører makten og friheten de fortjener.

Dette vil bli en til dels filosofisk artikkel, men også en analytisk en. Jeg vil forsøke å sammenlikne Bitcoin med Kroner og Dollar for å gi et bilde av hva som skjer, og hvorfor Bitcoin trengs.

Hvorfor Trenger Vi Bitcoin?

Dette er et spørsmål som er verdt å stille. Hvorfor kan vi ikke bare fortsette med FIAT (kroner, dollar, etc.)?

Problem Nummer #1 Med FIAT: Inflasjon

Problemet med FIAT er at de ikke er basert på noe med verdi, og heller ikke er “harde penger” i seg selv.

Uten at vi skal sette i gang en tre timers avsporing om hva penger er, påstår jeg at penger er nødt til å ha disse to egenskapene:

  1. Det kan byttes i andre ting (betalingsmiddel)
  2. Det holder godt på verdi over tid og rom (verdibeholder)

FIAT har kun en av disse to: den kan brukes som betalingsmiddel. Du kan gå i en hvilken som helst butikk å kjøpe varer og tjenester for kroner. Dette tas for gitt, og er dessuten bestemt av staten.

FIAT egner seg veldig dårlig som verdibeholder over lengre tid. Grunnen til dette er at det er veldig enkelt å lage mer av det, altså printing av FIAT. Sentral banker printer som galninger så fort det trengs litt penger:

Er det dårlige tider i aksje markedet? Print penger. Er det fare for krig? Print penger. Er skatteinntektene til staten for liten? Print penger.

Som du sikkert vet så er inflasjon den største konsekvensen av pengeprinting. Inflasjon vil si at ting vokser, at ballongen blåses opp, at stikken strekkes. Inflasjon vil si å putte mer penger inn i systemet uten å øke mengden verdi i det.

Når sentralbanken printer penger, skaper de ikke mer verdi. De fordeler bare den nåværende verdien annerledes.

En enkel måte å visualisere dette på er å se for seg at verdensøkonomien er en pizza. Alle penger i hele verden representeres som pizzastykker i denne gigantiske økonomi-pizzaen. Det mange folk tror skjer når sentralbanken printer penger er at de lager mer pizza, slik at vi kan mette fler folk. Men det som egentlig skjer er at de kutter pizzaen i flere stykker, slik at alle får mindre pizza.

Alle pizza elskere vet at flere stykker = midre stykker. Det vil si at når det printes penger vil alle pengene du allerede har bli verdt mindre.

Dette gjør at krona, dollaren og alle de andre FIAT valutaene blir verdt mindre over tid, og alle som har kroner i banken opplever en svekket kjøpekraft over tid.

Tenk på dette: Krones-is kostet faktisk en krone en gang i tiden…

Hvorfor er dette et problem?

Konsekvensen av inflasjonen FIAT opplever er at det ikke holder å spare penger, man også investere. Man blir tvunget til å investere pengene sine, ellers vil de bli verdt mindre og mindre over tid. Vi kommer inn på akkurat hvor mye inflasjon vi ser senere i denne artikkelen.

I et samfunn bør det holde at man jobber, og sparer penger. Man bør ikke trenge å være en proff investor på toppen av det hele. Men, i “FIAT verden” må man være investor for å kunne få en god fremtid rent økonomisk.

Folk flest i dag tar det for gitt at en må investere i aksjer, eiendom, krypto eller andre ting for å bli rik, men dette er slettes ingen natur-lov. Det er en konsekvens av inflasjonen sentralbanker tvinger på oss. I en inflasjons-fri økonomi kan det tenkes at det å spare penger kan være nok.

Senere skal vi se på hvordan Bitcoin forandrer dette…

Den Andre Grunnen Til At Bitcoin Er Fremtiden: Eierskap

Et annet problem med FIAT, som Bitcoin løser, er at man aldri har kontroll over sin egen eiendom.:

Du eier ikke dine egne kroner. Du har rett på dem, men du eier dem ikke. Okei, kanskje du “eier dem” på papiret, men når som helst kan banken ta dem fra deg, eller fryse dem.

Spør deg selv: Er det du eller banken som eier pengene dine når det er banken som har det siste ordet? Jeg lener mot at banken eier dem, og at du “får lov” til å bruke dem når det ikke går mot deres retningslinjer.

Jeg har personlig erfart at banken blander seg i hva jeg bruker pengene mine på, og stoppet transaksjoner fordi de ikke godkjenner bruken. Jeg forsøkte å kjøpe krypto ved en bankoverføring til crypto.com, men de stoppet transaksjonen og ringte meg med for å gi en muntlig advarsel om at dette “ikke var greit”.

I tillegg har en jeg kjenner opplevd at banken fryste flere hundre tusen kroner fordi de mistenkte hvitvasking. Dette var profitt fra trading av krypto, og han la frem dokumentasjon på ALLE transaksjonene han hadde gjennomført, men banken holdt kontoen fryst.

Banker har denne makten for å bekjempe hvitvasking, terror og andre kriminelle handlinger. Men, de viser gang på gang at de ikke klarer å la vær å missbruke den når det er egen vinning i sikte.

Et annet eksempel på hvor galt det kan gå når Banken eier pengene dine er det som skjer i Afghanistan nå i skrivende stund. Nå som store deler av landet prøver å flykte etter at Taliban har overtatt Kabul har baken gått tom for penger. Ja, du leste riktig. De har ikke mer penger igjen. Dette resulterer i at tonnevis med Afghanere ikke får igjen pengene sine, og da ikke klarer å flykte.

“Hvor har det blitt av pengene deres?”

Når du setter penger i banken så bruker banken disse pengene til å investere og/eller låne dem ut til andre. Banker er med andre ord langt i fra “en plass å bevare penger sikkert”. Dette gjør at de ikke klarer å betale ut alle pengene folk har satt inn på kort varsel. Banken må hente tilbake pengene fra investeringer og utlån de har gjort, noe som kan ta flere dager/uker.

Se det for deg: Taliban tar over Norge, og du og familien din må flykte. Du drar i banken for å få ut sparepengene dine, men banken sier “nei, vi har investert dem i Norsk Hydro og får ikke tatt dem ut før etter 10 virkedager. Kontoen din er fryst frem til likviditeten returnerer. Vennligst gi plass til nestemann i køen.” Kortet ditt funker heller ikke, ettersom kortet er knyttet til bankkontoen som banken har fryst. Du har jobbet hardt i mange år og spart penger hele livet, men fordi banken er de som faktisk eier pengene dine får du ikke brukt dem når du faktisk trenger dem. Nå er familien din i fare, og all fremtid er usikker. Du skulle spart i Bitcoin…

Det er også noe med dette som er prinsipielt galt. Det at du ikke eier dine egne penger skurrer litt rent etisk. Vi skal se mer på de etiske grunnene til at Bitcoin er fremtiden i senere deler av denne artikkelen.

Som vi skal se senere løser Bitcoin dette. Men først, mer om FIAT og sentralbanker.

Mer om FIAT og Inflasjons-Problemet:

Inflasjon er ikke nødvendigvis alltid galt. Det kan begrunnes relativt bra, så lenge inflasjonen er kontrollert og lav. Det skaper vekst og fremgang i en økonomi, og kan brukes som ekstra stimuli i nedgangsperioder. I 2020 for eksempel printet USA flere billioner dollar. I Juni 2020 printet “The Federal Reserve (sentralbanken i USA) faktisk over en billion dollar på under en måned. (en billion dollar = 1,000,000,000,000 U.S. Dollar og kalles “trillion” på engelsk)

Dette gjorde at USA kom seg greit gjennom krisen, men det har langsiktige konsekvenser som går utover alle. Det går spesielt hard utover arbeiderklassen og fattige.

Inflasjon er altså konsekvensen av kortsiktig finansiell tenking. I små mengder går det greit, men i større menger går det galt.

Så, hvor stor er inflasjonen nå?

Det kommer an på hvem du spør, eller hvordan du måler den. Greia er at de forandrer på hvordan inflasjon måles hele tiden, for å få den til å se lavere ut enn det den egentlig er. Jeg vet at det høres ut som en konspirasjonsteori, men The Federal Reserve er helt åpne om hvordan de måler inflasjonen, og det kan verifiseres på deres nettsider.

Nedenfor ser du den offisielle inflasjons-raten i USA (rød linje), kontra hvordan den er ved å måle slik de gjorde på 80 tallet (blå linje):

FIAT vs Bitcoin

Fra grafen over ser vi altså at hvis vi hadde målt inflasjon slik som vi gjorde på 80-tallet, hadde vi målt lagt over 10%, nærmere 15%. Dette er helt latterlig høy inflasjon, og er fatalt for alle som sparer penger.

For å få et bedre perspektiv kan du se hvordan verdien av 1000 kroner utvikler seg år for år ved 15% inflasjon:

Er Bitcoin fremtiden?

Viktig: Jeg sier ikke at vi kommer til å ha 15% inflasjon fremover. Dette er kun for å vise hvor hurtig penger kan synke i verdi når inflasjonen er høy.

Etter ti år er 1000 kroner verdt 284 kroner. Etter 20 år er 1000 kroner verdt 70 kroner. Etter 34 år er 100 kroner verdt mindre enn 10 kroner.

Måten du kan tenke på dette er: Det som i dag koster 70 kroner vil om 20 år koste 1000 kroner. Eller, det som i dag koster 5000 kroner vil om 20 år koste nesten 70 tusen kroner.

En leilighet som koster 3.5 millioner i dag vil koste 50 millioner om 20 år, gitt denne inflasjonsraten.

Dette høres helt latterlig ut, men tenk at en krones-is kostet en krone “i gamle dager”, og at en leilighet i Oslo kostet noen få hundre tusen for noen ti-år siden.

Det er dette som er grunnen til at alle som ønsker å overleve økonomisk må investere penger. Det nytter ikke å spare.

Hvordan Bitcoin Løser Inflasjons-Problemet

Grunnen til inflasjon er hovedsakelig det at “tilbudet øker for fort”. Tilbud i denne settingen er “hvor mye som er tilgjengelig”. Så fort vi trenger det printes det tonnevis med penger, som øker tilbudet drastisk og fører til inflasjon.

Altså må løsningen være å erstatte FIAT med noe det er vanskelig å lage mer av på kort tid.

Gull er et eksempel på dette. Gull er svært vanskelig å skape mer av på kort tid. Historisk sett har gull derfor fungert bra som fundament for valuta. Gull mynter fungerte i flere århundrer, og vi hadde “gull-standard” helt frem til 70-tallet.

Problemet med gull er at det er vanskelig å frakte rundt om kring i verden ettersom det er fysisk. Det er også er problem at det ikke kan deles i spesielt små enheter. En siste svakhet med gull er at det kan stjeles enkelt ved innbrudd eller ran.

Bitcoin innehaver samme egenskapen som gull, altså at det er vanskelig å lage mye av det på kort tid. Det er faktisk umulig. Bitcoin har en innebygd inflasjon rate, kodet inn i programmet./protokollen. Dessuten halveres inflasjonsraten hvert fjerde år.

Det er vanskelig å overdrive hvor viktig nettopp det poenget er: Inflasjonen til Bitcoin halveres hver fjerde år. På toppen av dette kan det maksimalt eksistere 21 millioner Bitcoins. Det er altså en hard grense på antallet som kan eksistere. Dette kalles absolutt sjeldenhet (absolutet scarcity) og gjør Bitcoin ofte sees på som en god kandidat som grunnmuren i en økonomi, slik som gull var under gull-standarden.

For å lese mer om dette kan du lese denne artikkelen: What is Inflation? The Consequences of Printing Money

Bitcoin Gir Deg Ekte Eierskap:

Bitcoin er abstrakt, og lagres ikke på en konto, en pc, en minnepenn eller på en børs. Bitcoin er en digital entitet som lagres på et helt nettverk av datamaskiner over hele verden. Denne Bitcoinen er kun tilgjengelig for personen som har “privat-nøkkelen”.

Dette er essensielt å forstå, og jeg skal forklare det så enkelt som mulig her:

Alle Bitcoin lommebøker har to nøkler. En offentlig, og en privat. Disse nøklene brukes til å interagere med lommeboken, og da Bitcoins inni den. Den offentlige nøkkelen er den andre folk kan se, og er trygg å dele. Den er også kjent som din, eller lommebokens, “adresse”. Det er denne folk bruker når de skal sende deg Bitcoin, eller når skatteetaten skal finne ut hvor mye Bitcoin du har.

Den private nøkkelen er hemmelig, og den er det kun du som skal kunne. Dette kan regnes som passordet til lommeboken din. Denne nøkkelen brukes som et bevis på eierskap nå man skal sende Bitcoin. Altså er det slik at den som har privat nøkkelen eier Bitcoinsene i lommeboken. Man kan også si at privatnøkkelen er selve lommeboken. En konsekvens av det er at Bitcoin beholdes helt abstrakt. Tenk på det slik:

Hvis lommeboken og privat nøkkelen er en og samme ting, og Bitcoin holder i/av denne tingen, så er Bitcoinsene hvor enn privatnøkkelen er. Men, privat nøkkelen er jo abstrakt, den er ikke loggført noe sted (med mindre du skriver den ned, men det ville i isåfall bare vært en kopi av “den faktiske” nøkkelen).

Dette fører til at Bitcoin beholdes abstrakt, altså at Bitcoins lever i en slags metafysisk verden utenfor vår rekkevidde. Ved hjelp av privatnøkkelen kan du bringe dem inn i eksistensen for å kjøpe, sende, selge, etc. Det er som om det skapes en portal fra vår verden inn i Bitcoin verden, hvor Bitcoins som er eid av akkurat din privatnøkkel er innen rekkevidde gjennom portalen. Men ingen andre enn deg kan bringe dine Bitcoins til eksistensen. Ikke banken, ikke staten, ikke Aliens, ikke en gang Gud kan røre Bitcoins knyttet til din privat nøkkel.

Etiske Grunner Til At Bitcoin Er Fremtiden:

Det er mange grunner til at Bitcoin er mer Etisk riktig enn dagens system, men jeg vil gå i dybden på to av grunnene i denne artikkelen:

  1. Bitcoin speiler det faktiske verdi-hierarkiet til forbrukere i motsetning til FIAT som gir et forvridd bilde av virkeligheten
  2. Bitcoin er inkluderende, mens FIAT er ekskluderende

#1 Bitcoin Er Ærlig, FIAT er en Løgner:

Dette poenget er veldig abstrakt, og ganske filosofisk. La oss ta det for oss steg for steg, slik at du virkelig skjønner hva som blir sagt her, for dette er viktig:

Når du bruker penger, altså når du kjøper noe, så signaliserer dette noe om verdiene dine. Om du for eksempel bruker tusenvis av kroner på kinobilletter hver måned, signaliserer du til markedet at du verdsetter film, kino og kunst. Det som skjer etter hvert er at måten du bruker penger på skaper et slags verdi-hierarki som du sender ut i markedet. Du sier for eksempel at film er verdifullt, og om flere gjør det samme vil markedet da bøye seg etter deres vilje og flere og bedre mer filmer.

Du kan nå tenke deg at alle folk i hele verden sender ut et slags verdi-hierarki gjennom måten di bruker penger på. Sammen skaper vi et slags “overordnet verdi-hierarki” som fungerer som dommeren i det frie markedet. Dette overordnede verdi-hierarkiet bestemmer prisene (som skal reflektere verdien) på varer og tjenester utifra hvordan individer kollektivt verdsetter dem.

Problemet med FIAT, og sentralbanker er at prisene og verdien at ting blir forstyrret av rentejustering og inflasjon. Sentralbanker kan manipulere hele markedet ved å senke styrings-renta eller printe mer penger. Dette gjør verdsettingen av varer og tjenester ikke lenger bestemmes av det faktiske verdi-hierarkiet, men av en forvridd versjon av det.

Konsekvensen av dette er at vi observerer verdi og priser gjennom et slags filter.

Bitcoin løser dette ettersom ingen kan tukle med Bitcoin. Det er desentralisert, korruptsikret, hard-kodet inflasjons rate som synker over tid og til slutt når null, umulig å forfalske og gir totalt eierskap.

Denne måten å tolke Bitcoin, og penger generelt på, fører til at Bitcoin blir et verktøy for fri tale (free speech). Når du bruker penger “forteller” du markedet hva du verdsetter. Med Bitcoin sørger du for at budskapet ditt kommer frem i sin reneste form, uten forurensning fra sentralbankene slik som FIAT.

#2 Bitcoin Er For ALLE

Når det kommer til FIAT og dagens økonomiske system er man avhengig av banken. Ingen bank = Ingen økonomiske tjenester. Kan du se for deg å skulle spare penger, eller forsøke å finansiere et prosjekt uten tilgang til lån, eller bankkonto?

Dette er ikke et problem for oss nordmenn, men i andre deler av verden er dette er gigantisk problem.

Over 60% av innbyggerne i land som Marokko, Vietnam, Egypt, Filippinene, og Mexico har ikke tilgang på finansielle tjenester gjennom en bank. (kilde)

Disse folka har ikke tilgang på sparekonto, bankkort, det å investere, det å få lån til bolig eller bil, etc. Disse folka trenger kryptovaluta mer enn noen andre. Ved hjelp av Bitcoin har de muligheten til å spare og investere på en og samme tid. Gjennom DEFI har du tilgang på høy-rente konto og lån. De kan også få tak i debet kort knyttet til deres Bitcoin lommebøker som kan brukes alle plasser VISA aksepteres.

Bitcoin åpner dørene og inkluderer alle som har en smart telefon eller datamaskin og Internett forbindelse, mens FIAT og banker kun inkluderer dem der hvor det lønner seg.

Problemer og Utfordringer Med Bitcoin

Det er mye som kan kritiseres med Bitcoin. Enorm volatilitet, uforståelig teknologi, “safe-haven” for kriminelle etc. Men er denne kritikken faktisk begrunnet?

Bitcoin Svinger For Mye I Pris

Dette er en vanlige, og berettiget kritikk. Bitcoin svinger mye og fort i pris. Men, det er viktig å huske at Bitcoin så vidt er tolv år gammel. Bitcoin er nettop kommet i puberteten!

Tanken er at Bitcoin vil stabilisere seg over tid, ettersom spekulasjon synker og markedsverdien blir større. Grunnen til at prisen svinger så mye nå er at vi fortsatt forsøker å finne ut hva en Bitcoin faktisk er verdt. over tid vil markedet klare å snevre seg inn på et mindre intervall, som vil resultere i en mer stabil pris.

Som du sikkert har erfart er det er tyngre å dytte en stein som veier ti kilo enn en stein som veier en kilo. Tilsvarende er det vanskeligere å dytte på prisen til Bitcoin når prisen er en million enn når den er hundre tusen.

Bitcoin blir faktisk bedre jo større den blir. Bitcoin kan sees på som en likviditets giver, og vil derfor bli bedre jo mer den er verdt.

Bitcoin Er Umulig å Forstå

Dette er også en konsekvens at at vi er tidlig ute. Over tid blir det forenklet, og laget bedre systemer for nybegynnere. For eksempel trengte mann nærmest en mastergrad i IT for å kunne kjøpe Bitcoin i 2014, men nå kan Olga på 68 år få det til om hun gir det et ærlig forsøk.

Et annet poeng jeg vil få frem er at forståelse ikke alltid er like viktig som folk skal ha det til. Spør deg selv: Vet du hvordan Internet funker? Vet du hva som skjer når du ringer til noen? Vet du hvordan banksystemet vårt funker? Vet du datamaskinen din funker?

De aller fleste svarer nei til alle spørsmålene over. Så lenge ting funker og de er enkle å bruke er det egentlig ingen som bryr seg…

Bitcoin Er Kun For Kriminelle

Dette er bare tull. Faktisk er det færre enn 1% av transaksjonene som kan knyttes til kriminell aktivitet, og tallet synker. (kilde)

De som sprer dette budskapet er de som taper på at Bitcoin og krypto vokser… Ta ting du hører på nyhetene eller leser i VG med en klype salt, og forsøk heller å finne solide kilder.

Bitcoin Har Ingen Iboende Verdi

Vi har for eksempel Andrew Bailey, sjefen i “Bank of England”, som jevnt og trutt kommer med advarsler om at Bitcoin ikke har iboende verdi, og derfor bør styres unna. (kilde)

I Q1 og Q2 så vi en rekke banker og land komme med advarsler om at Bitcoin ikke egentlig har verdi, og at den eneste grunnen til at folk kjøper det er for å selge det dyrere til andre folk.

Da kan man jo spørre tilbake: “Har krona, eller dollaren, egentlig verdi? Har FIAT en form for iboende verdi?” Svaret er nei. Verken krona eller dollaren har egentlig verdi.

Det at folk kjøper det for å selge det for en høyere pris er jo for såvidt helt sant. Men, har du noen sinne møtt en aksje eller eidedoms investor som kjøper noe med mål om å selge det for en lavere pris? Nei, all form for investering er jo med håp/forventning om at prisen vil stige, eller i det minste ikke synke.

“Men aksjer går opp i verdi fordi selskapet som eies gjennom aksjen utvikler seg positivt. Bitcoin gjør jo ingenting…”

Bitcoin “utvikler seg positivt” når flere kjøper det og det blir dermed mer verdt. Som nevnt tidligere er Bitcoin ment som en slags himmelsk likviditet. Denne likviditeten øker når flere putter penger i det. Derfor blir Bitcoin mer vert når flere kjøper det. Pris-økningen er altså ikke bare “ei boble”, men representerer faktisk økning i verdi.