Er Bitcoin Trygt? Alt Om Sikkerhet og Bitcoin:

Jeg har selv vært involvert i krypto markedet i mange år. Jeg tar det ofte for gitt at sikkerheten til Bitcoin er absolutt, men er den egentlig det? Er Bitcoin trygt?

Ja, Bitcoin er trygt. Det er mange fallgruver, men disse er stort sett kun mulig å falle i gjennom menneskelig svikt. Om man gjør riktige ting, og tar smarte forholdsregler er Bitcoin trygt og høyst sikkert.

Men, om Bitcoin er trygt eller ikke kan bety mange ting. Jeg vil forsøke å svare på så mange av dem som mulig i denne artikkelen.

Spørsmål Besvart I Denne Artikkelen:

 • Er Det Trygt å Kjøpe/Selge Bitcoin?
 • Er Det Trygt å Bruke Bitcoin?
 • Er Det Trygt å Holde Bitcoin?
 • Hvordan Unngå Bitcoin Svindler
 • Ting Du Kan Gjøre For Å Øke Sikkerheten Rundt Egen Bitcoin Beholdning

Denne artikkelen vil ikke ta for seg om Bitcoin er lovlig eller ikke. Det kan du lese mer om i denne artikkelen hvor jeg går gjennom Bitcoin mining og Bitcoin kjøp/salg og hvorvidt det er lovlig eller ikke (I Norge).

Det er også viktig å huske at kryptovaluta investering ikke er for alle. Les denne artikkelen for å få fire gode grunner til at ikke alle bør gjøre investere i krypto.

Er Det Trygt å Kjøpe/Selge Bitcoin?

Hvis man kjøper eller selger Bitcoin gjennom en regulert plattform er det i all hovedsak trygt. Om man kjøper Bitcoin på for eksempel Finn.no, eller av en mann “på hjørnet utenfor Narvesen” så er det nok ikke like trygt.

Når du kjøper og selger gjennom en kjent børs som for eksempel Coinbase så kan du være sikker i din sak om at Bitcoin handel er 100% trygt.

Husk at trygt ikke er synonymt med lukrativt. Bare fordi det er trygt å kjøpe/selge Bitcoin gjennom Coinbase betyr ikke at du er skjermet fra å tape penger gjennom pris-nedgang!

Om du er på utkikk etter en trygg plass å handle Bitcoin, og du ikke har så mye erfaring med kryptovaluta, så anbefaler jeg Coinbase. Last ned appen deres, og kjøp Bitcoin på en sikker måte.

Bruker du verve-koden min får vi begge to $10 gratis når du kommer i gang. Dette er helt frivillig, men en fin måte å støtte arbeidet Ung Finans på.

Er Det Trygt å Bruke Bitcoin?

Det å bruke Bitcoin vil si å betale, eller ta betalt for for varer og tjenester i Bitcoin istedet for f. eks NOK eller USD. Om dette er trygt eller ei kommer ann på situasjonen, men generelt sett er sikkerheten her veldig høy.

Hvordan Bruke Bitcoin På En Trygg Måte:

 • ALDRI gi noen passordet til Bitcoin lommeboken din. Ei heller din “private key”, som er en lang rad med tall/bokstaver som fungerer som eierskaps-bevis til din spesifikke lommebok. Om du deler denne med noen vil de kunne ta kontroll over dine Bitcoins.

 • ALLTID dobbelsjekk at mottaker adressen er korrekt når du sender Bitcoin. Dette gjelder både når du sender Bitcoin til deg selv og til andre. Om du sender feil får du aldri den mengden Bitcoin tilbake…

Foreslått lesing:

Hvor høyt kan Bitcoin gå?

Er Det Trygt å Holde Bitcoin?

igjen, sikkerheten ved å holde Bitcoin kommer an på hvordan du gjør det. Om du holder Bitcoin på en børs er det fare for at børsen kan bli hacket, og beholdningen din kan bli dradd med i angrepet.

Om du kjøper en såkalt “hardware wallet” a.k.a “Cold wallet” derimot, er det så og si 100% trygg. Slike lommebøker kan inneholde Bitcoin uten å være koblet til Internett, og er derfor utenfor rekkevidde for hackerangrep.

Denne typen lommebok er som regel fysisk, og ser ut som en vanlig minnepenn. Det eneste som kan gå galt her er at du kan glemme passordet/seed phrasen til lommeboka og miste tilgang til Bitcoinsa inni den. Mister du den fysiske lommeboka, men husker passordet så kan du gjenopprette lommeboka på nettet.

Du bør skrive ned passordet på et fysisk papir og legge dette et sted hvor du umulig kan miste det. Om du er villig til å ta sjansen kan du alltid ta bilde av papiret slik at du har en digital kopi, eller skrive passordet inn på en notat app på mobilen. Problemet med dette er at om noen får tak i mobilen din, og da den digitale kopien av passordet, så kan de få tilgang på Bitcoinsa’ dine…

Den desidert beste fysiske lommeboka for deg som er opptatt av sikkerhet er “Trezor Model One:Jeg får nesten bakoversveis over hvor mye billigere slike lommebøker er i dag enn da jeg satt i gang med krypto… Stol på meg, det siste du vil er å miste beholdningen din fordi du hadde den på en børs som ble hacket.

Kjøp deg en hardware wallet og hold Bitcoinen din selv på en trygg måte!

Hvordan Unngå Bitcoin Svindlere?

Du har sikkert fått eposter som skriker svindel lang vei som inneholder ordet “Bitcoin”. Bitcoin svindlere er over alt, og det er lurt å etablere noen grunnregler slik at du ikke går på en smell.

Generelt kan du anta at det er svindel hvis en eller flere av følgende punkter er oppfylt:

 • ALT ER SKREVET I STORE BOKSTAVER

 • Avsenderen og/eller nettsiden har et uvanlig langt og krøllete navn/url/epost adresse som f. eks “hagamehannafrakilostadrah.info@moradi.com

 • Dett er mistencklig mgne skrvefeil

 • De lover deg gull og grønne skoger, og kommer med harde garantier om avkastning og fortjeneste.

 • De spør deg om sensitiv informasjon. Man skal ALDRI gi ut ting som f. eks passord til verken epost, børs, lommebok eller noe som helt over epost, i person eller på nettsider.

 • Det høres for godt ut til å være sant. Om du for eksempel blir fortalt du du kun trenger å registrere deg på et nettsted for å motta 150 tusen kroner i Bitcoin er dette sannsynligvis et svindelforsøk.

Det er ofte åpenbart når det er svindel, men allikevel går folk rett i felle hele tiden. Sørg for at du ikke gjør som dem!

Hvordan Øke Sikkerheten Rundt Egen Bitcoin Beholdning

Det er mange ting du kan gjøre for å øke sikkerheten og gjøre det tryggere med Bitcoin. Under finner du noen anbefalinger som øker tryggheten:

 • Ikke bruk samme epost til Bitcoin ting som til andre ting. Når du skal registrere deg på en børs for å handle Bitcoin bør du bruke en ny epost som ikke brukes andre steder. Dette gjør at du ikke er utsatt for angrep om eposten du f. eks bruker på Facebook eller på Telenor blir hacket.

 • Ha Google 2-stegs Autorisasjon, eller liknende, på ALT som har med krypto å gjøre. Dette øker tryggheten betraktelig, og gjør Bitcoin holding mye sikrere.

 • Ikke hold alt på en lommebok. Om du har en større beholdning, på flere millioner kroner (eller om du er litt paranoid) bør du investere i flere lommebøker og legge dem forskjellige steder. Du kan legge en i huset ditt, en i huset til foreldrene dine og en i banken. Slik mister du ikke hele beholdningen din om huset brenner ned.

 • Alltid dobbelsjekk url’en til nettsider før du skriver inn passord. Mange svindlere lager nettsider som likner på ekte nettsider for å lokke ut assord og eposter. Sørg for at du er inne på riktig nettside! Eksempelvis kan en svindler lage “coinbases.com” og satse på at folk som tror de er inne på “coinbase.com” skriver inn epost og passer og hele pakka.

 • Sørg for at du har en trygg mobiloperatør. Det kan være fornuftig å kontakte mobiloperatøren din og sette opp ett slags kodeord du må si hver gang du skal bestille noe. Dette forebygger angrep hvor svindlere prøver å få tak i et nytt SIM-kort knyttet til din mobil. Om de gjennomfører et slikt anngrep, og du har sensitiv ino på mobilen din om krypto, så sitter du i saksa…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *