Bitcoin mining Norge

Er Det Lønnsomt å Mine Bitcoin? Dette MÅ du Vite:

Bitcoin mining er en måte å tjene penger på som historisk sett har vært enormt gunstig, men vil Bitcoin mining fortsette å være lønnsomt i fremtiden? I denne artikkelen skal jeg gå gjennom de største faktorene, og gi deg regnestykket du trenger å gjennomføre for å svare på spørsmålet ditt.

Ja, det er lønnsomt å mine Bitcoin. Gitt en gjennomsnittlig strømpris på 1 krone per KWH og en Bitcoin pris på 50,000 USD kan du tjene rundt 8000 kroner i måneden med en Antminer S19 Pro (pris: 100,000 kroner).

Noen folk velger å mine Bitcoin istedet for å kjøpe/investere i det. Det å investere i Bitcoin er ikke for alle, og jeg har skrevet en artikkel du kan sjekke ut hvor jeg gir fire grunner til hvorfor noen folk bør holde seg unna. Les den her

La oss se mer på detaljene og virkelig finne ut om det faktisk er lønnsomt å drive med mining i Norge. Til slutt kjører jeg et tankeeksperiment hvor jeg bruker en halv milion på utstyr og regner ut hva jeg kommer til å tjene.

Hvor Mye Kan Du Tjene På Bitcoin Mining?

Kort og godt: Ja du kan tjene penger på Bitcoin mining i Norge. Norge er relativt bra anlagt for Bitcoin mining faktisk, og det er mye penger å hente i denne typen næring. Faktisk har Norge satset på utviklingen av databaser og datasenter, som gjør at Bitcoin mining farms får billigere strøm.

Det som kommer nå er et tanke eksperiment, ikke en predikasjon:

Hvis vi inntar at Bitcoin i snitt holder en pris på 50,000 USD de neste 6 månedene, og strøm prisen ligger på rundt en krone per KWH (inkludert nettleia) vil regnestykket se slik ut:

Gitt at du bruker ANTMINER S19 PRO, vil det være veldig lønnsomt i mine Bitcoin:

Lønner det seg å mine Bitcoin?

Her ser vi at gitt en helt vanlig strøm pris og en Bitcoin pris på 50K USD, vil en ANTMINER S19 PRO tjene rundt 8,000 Kroner i måneden.

Årlig vil dette utgjøre 96,000 kroner.

En slik miner vi bruke i kalkulasjonen over koster omlag 100,000 kroner. Det vil si at etter ett år går du da i pluss. Det tar ett år før ROI blir positiv.

Les denne artikkelen for å lære hvordan du kan kjøpe bitcoin i Norge

Hvor Mye Koster Bitcoin Mining?

Det er en del forskjellige avgifter knyttet til Bitcoin mining, som kan gjøre det vanskelig å drive en lønnsom virksomhet. Jeg vil nå gå gjennom en rekke av dem, og gi deg noen tips til hvordan du kan minske dem:

 • Strøm. Det koster mye i form av strøm å mine Bitcoin. En S19 Pro som vi snakket om over bruker 3250 Watt og koster nesten tre tusen kroner i måneden i ekstra strøm utgifter. Det er derfor viktig at du har en god strøm-avtale i boks. Om du gjør dette privat, eller gjennom et ENK, bør du skaffe deg en spot avtale med så lavt som mulig ørespåslag. Det månedlige påslaget/avgiften er ikke så nøye, men ørespåslaget er det viktig at er lavt ettersom forbruket er så høyt.

 • Mining Utstyr. Her er det vansklig å spare mye penger, ettersom man er nødt til å gripe sjansen når utstyret faktisk er tilgjengelig. Det blir ofte utsolgt med en gang prisen på Bitcoin stiger. Uansett er det viktig å tenke på at de dyrere minene ofte tjener mer per enhet strøm brukt, det vil si at de er mer effektive, og derfor bedre å investere i. Med andre ord: Tenk mer på fortjeneste/profitt enn ren omsetning.

 • Elektriker kostnader. Det er ofte nødvendig å inn med fagfolk for å sette opp en mining rigg. Det må legges til med skikkelig strøm og internet kabler. For mindre oppsett kan dette fin ordnes selv, men for større operasjoner må man nok ha inn eksperter. Dette gjør også at man sannsynligvis har en enklere jobb med å få tilbake på forsikringen om det skulle brenne ned.

 • Mining Pool Avgift. Det å mine Bitcoin alene er som å spille lotto. Sjangsen for at akkurat du er den ene mineres som knekker koden og får block rewarded er tilnærmet lit null. Derfor joiner de aller fleste en pool med andre minere, hvor de slår sammen hash-ratene sine og deler på alle block rewards de kollektivt tilegner seg. Dette koster vanligvis 1-2 prosent av omsetningen.

Hvor Lønnsomt Er Bitcoin Mining I Norge?

La oss ta et eksempel der vi tar hensyn så mye som mulig, for å simulere virkeligheten så godt som mulig. Først må vi gjøre noen antakelser:

 1. De neste 12 månedene vil Bitcoin være priset gjennomsnittlig på 65,000 Dollar.
 2. Strømprisen i Norge vil i snitt ligge på 1 krone per KWH, inkludert strøm, nettleie, el-sertifikat etc.
 3. Vi har 500,000 å investere i Bitcoin mining.
 4. En S19 Pro koster 100,000 kroner.
 5. Mining difficulty holder seg jevnt på 25t.

En av antakelsene våre er at mining diffuculty, altså vanskelighetsgraden ved Bitcoin mining, holder seg jevnt på rundt 25t. Denne nådde 25t når Bitcoin var rundt 65,000 USD i Q1/Q2 2021:

Bitcoin mining vansklighetsgrad

Dette er viktig for hvor lønnsomt det ender opp å være å mine Bitcoin, ettersom en høyere vanskelighetsgrad gjør det mindre gunstig.

Videre antok vi et budsjett på en halv million. Dette gir oss råd til 5 stk S19 Pro minere, og da en kraft på 550 Terra hash per sekund.

Tilsammen bruker de da 5 x 3250 W = 16,250 W, som tilsvarer 12,200 korner i måneden, eller nesten 150,000 kroner i året i strøm.

Nedenfor ser du utregningen gjort som viser hvor gunstig det da blir:

Er Bitcoin mining lønnsomt?
kalkulator funnet her

Som du ser over vil det håve inn rundt 1500 kroner daglig med dette oppsettet. For en bedre oversikt sjekk tabellen jeg satt sammen nedenfor:

TidInntekt
Dag1,500 Kroner
Uke10,500 Kroner
Måned45,000 Kroner
År540,000 Kroner

Etter strømutgifter sitter vi altså igjen med over en halv million, som er mer en det vi brukte på utstyret. Det har altså lønnet seg allerede før 12 måneder har gått.

Andre ting å tenke på når man miner Bitcoin:

 • Vær forberedt på nedetid. Det kan alltid hende at utstyr svikter, eler at mining poolen du er med i svikter på no vis. Vær forberedt på at (i verste tilfelle mer enn) 1-5 prosent av tiden kan gå uten at mineres jobber.

 • Det lager mye støy å mine Bitcoin. Bitcoin mining kan bråke no fælt. Om du bor sammen med andre, eller leier hos noen, kan det fort bli friksjon i forholdet om det konstant virker som at dere kjører bil med vinduene nede.

 • Det skaper mye varme. En S19 Pro, som vi snakket om over, bruker mye strøm og slipper ut mye varme. Faktisk er det som å ha en varmeovn på hele døgnet. Om denne står i huset om sommeren kan det bli skikkelig ubehagelig å være inne. Det anbefales derfor å ha oppsettet i en garasje eller bod, avhengig av hva som er tilgjengelig.