Er XRP En God Investering?

XRP er har en nesten fanatisk fanbase. En del av investorene deres er overbevist om at XRP er fremtiden, og at det å investere i andre ting er helt på trynet. Men hva er dette basert på? Er XRP er god investering?

Nei, XRP er ikke en god investering. Selvom Ripple gjør det bra, og henter inn banker i hytt og pine er det ikke åpenbart at XRP vil øke betraktelig i verdi av den grunn. Som betalingsmiddel ser jeg heller ikke en fremtid for XRP, ettersom Bitcoin sansynligvis vil regjere når The Lightning Network kommer ut.

Jeg kjøpte selv XRP i 2017. Med hode i skyene var jeg sikker på at jeg skulle bli styrt rik. Nå, mange år senere, er jeg ikke lite stor tilhenger av denne kontroversielle kryptovaluaten.

I denne artikkelen vil jeg gå gjennom noen av grunnene til at jeg tror XRP er en helt ok investering, men ikke god i forhold til Bitcoin eller Ethereum.

PS: Krypto er ikke for alle. Sjekk de fire gode grunnene til å ikke investere i krypto i denne artikkelen.

Hva Er XRP?

XRP er en kryptovaluta laget av Ripple. Dens bruksområde er hovedsakelig som et byttemiddel, det vil si noe du bruker til å betale med eller som et mellomledd i en transaksjon.

Kort og greit er XRP den beste digitale valutaen for globale transaksjoner, ifølge dem selv. (kilde)

Den brukes over “The XRP Ledger” som er en desentralisert blokkjede som gjennomfører transaksjoner på 3-5 sekunder.

Nedenfor ser du en tabell som viser litt stats sammenliknet med andre blokkjeder du kanskje har hørt om:

Ripple (XRP)EtheremSolana
Tid for Transaksjoner3-5 sekunder5-10 minutes0.4 sekunder
Transaksjons-avgifter$0.00001 $15$0.00025
Kilde for ETH og SOL her

Ifølge deres nettside (ripple.com) skriver de at XRP er raskere, billigere og mer skalerbar en alle andre digitale valutaer/aktivum. Dette er rett og slett feil.

Prosjekter som for eksempel Nano har klart å oppnå gratis, tilnærmet momentante transaksjoner og kan i teorien skaleres til det uendelige. Det er andre problemer med Nano, som gjør at XRP ofte regnes som bedre enn Nano, men på de punktene som listes på hjemmesiden deres tar det faktisk feil…

Trengs XRP i Fremtiden?

Nå som du har et bilde av hva XRP er kan vi begynne å stille det kritiske spørsmålet: Trengs XRP i fremtiden? Dette er essensielt å stille seg selv når man skal veie XRP som en investering.

Okei, så funksjonen til XRP er altså å brukes i globale betalinger. Fordelene er at det er raskt, billig og skalerbart. Men er dette nok til å lykkes?

Jeg tenker da umiddelbart på noe som heter “The lightning network”, som er en “andre lags løsning” som skal forbedre Bitcoin-transaksjoner. Ligthning vil gjøre at Bitcoin kan sendes tilnærmet gratis og umiddelbart over hele verden. Og med tanke på hvor mye mer adoptert Bitcoin er enn XRP vil nok Bitcoin vinne denne kampen på grunn av nettverks-effekten.

Jeg tror derfor at XRP ikke vil bli brukt av vanlige folk, men heller Bitcoin gitt at the lightning network kommer ut.

Under ser du en grafisk fremstilling av hvor mye bedre Bitcoin vil skalere enn det XRP gjør nå:

Er xrp en god investering?

“Men Ripple har jo avtaler med ørten banker!? Gjør ikke det XRP til en god investering?”

Ripple, altså selskapet bak XRP, har en rekke avtaler med store og små banker som skal ta i bruk og/eller teste deres løsning “RippleNet”. Uten å blir super teknisk i språket er RippleNet en teknologi som gjør det raskere for banker og bedrifter å sende penger seg i mellom.

Dette blir ofte sett på som et godt argument for at XRP er en god investering, men jeg er ikke helt enig:

Ja, det er positivt for Ripple at de har store avtaler, men det er ikke åpenbart at dette vil øke verdien av XRP. Med andre ord er det viktig å skille mellom Ripple og XRP, ettersom suksess for Ripple ikke nødvendigvis medfører suksess for XRP.

Så, Er XRP En God Investering, Eller Ikke?

Vel, det skal sies at jeg er av den kritiske sorten, men min mening går som følgende:

Nei, XRP er ikke en god investering. Selvom Ripple gjør det bra, og henter inn banker i hytt og pine er det ikke åpenbart at XRP vil øke betraktelig i verdi av den grunn. Som betalingsmiddel ser jeg heller ikke en fremtid for XRP, ettersom Bitcoin sansynligvis vil regjere når The Lightning Network kommer ut.

Det skal også nevnes at jeg sammenlikner XRP med andre kryptovalutaer som Ethereum, Bitcoin, Solana og Chainlink når jeg vurderer den som investering. Dette gjør det automatisk vanskelig å regnes som en god investering for XRP ettersom jeg tror de ovennevnte kryptovalutaene er veldig gode investeringer. Jeg tror for eksempel at Bitcoin kan nå flere millioner dollar på et tidspunkt i fremtiden, som er en vekst jeg anser som urealistisk for XRP.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *