Akkurat som alle andre som er interessert i kryptovaluta så har også jeg vært ny, og det første spørsmålet til alle nybegynnere er: “Hvordan kjøper jeg kryptovaluta?” Ofte er det også Bitcoin man starter med, da det som regel er denne man hører om først, og oftest. Derfor skal jeg nå forklare step-by-step hvordan man kjøper Bitcoin:
- Finn den kryptobørsen du vil bruke, så lenge det er Bitcoin du skal kjøpe så er det ikke så viktig hvilken du velger.
- Registrer deg med bilde av pass eller førerkort, så de vet hvem du er.
- Registrer en betalings metode, f.eks. bank kort. Noen banker tillater ikke dette (enda). Alternativer kommer nedenfor.
- Velg hvor mye du vil kjøpe i dollar eller euro, greit å ha en kurs i en annen fane på nettleseren så ikke du kjøper mye mer/mindre enn du hadde planlagt.
- Ikke nødvendig, men anbefaler STERKT å opprette seg en lommebok for økt sikkerhet.
Listen over er den korte versjonen av svaret, men gir deg egentlig all den infoen du trenger. Men, siden jeg syns kun dette blir en stusselig artikkel og fordi noen av dere gjerne vil ha litt mer informasjon så skal jeg utdype de forskjellige punkten videre i artikkelen.
PS: Sliter du å velge mellom Bitcoin og Ethereum? Les denne artikkelen for å få svaret: Kjøpe Ethereum Eller Bitcoin? Hvilken Av Dem Jeg Har Investert i
1. Hvilken Kryptobørs bør du kjøpe Bitcoin på?
Som nevnt så trenger du egentlig ikke å bekymre deg altfor mye hvis målet ditt kun er å få tak i Bitoin (herretter kalt BTC). Faktisk så vil jeg påstå at hvis du er inne på en kryptobørs som ikke tilbyr BTC, så er det et blodrødt flag som forteller deg at du iallefall ikke skal bruke denne børsen.
Så det du vil tenke på er avgifter og brukervennlighet. Jeg vil anbefale de fleste å holde seg til kjente navn som f.eks: Binance, Coinbase, Firi (Firi er tidligere kalt miraiex) osv osv…
Listen er lang, og skal innrømme at Firi (Miraiex) egentlig ikke er et spesielt stort navn, men den har fordelen at den er norsk, så det er norsk kundeservice, den er mer lagt opp mot bruk sammen med norske banker og du kan registrere deg med BankID på mobil.
Mange føler det er tryggere enn å skulle sende bilde av pass eller førerkort til utenlandske selskaper.
Kort gjennomgang av de 3:
Firi har som sagt fordelen at den er norsk, og med det følger de forventete goder som nevnt ovenfor.
Binance har spesielt lave avgifter ved kjøp og salg, men er ikke spesielt brukervennlig for nybegynnere.
Coinbase er den største kryptobørsen og en av de eldre kryptobørsene. Med dette følge kanskje den sikreste børsen å la kryptovalutaene sine ligge på (mer om det på punkt 5) men den er også nybegynnervennlig.
Andre børser verdt å nevne: Crypto.com, Kraken, Gemini.
Også verdt å nevne, så bruker jeg personlig Crypto.com da de er også er veldig bruker vennlige. (refferal code om du vil støtte meg, og få en bonus selv: df6qegxu9q)
2. Registrering
For å benytte deg av en gitt kryptobørs må du registrere deg. Under registreringen må du oppgi en del sensitiv informasjon, som blant annet bilde av passet ditt eller førerkort. Dette er for å bekjempe hvitevasking, og er kjent som KYC (know your costumer / kjenn kunden din)
Her er det ikke altfor mye å si utenom: Hvis du blir veldig nervøs av å skulle sende bilde av pass/førerkort til utenlandsk selskap så anbefaler jeg å enten bruke Coinbase da det er et såpass stort og langtlevende selskap.
Derfor burde du kunne være tryggere på at de ikke vil misbruke informasjonen din. Evt. så kan du bruke Firi (Miraiex) som er et Norskt selskap og hvor du kan registrere deg med BankID.
Verdt å nevne at det kan være du må bruke flere forsøk før registreringen går gjennom, så ingen grunn til panikk hvis ikke det går gjennom på første forsøk.
3. Betalings Metode
Hvis du er vant med netthandel så burde ikke dette være altfor vanskelig for deg.
Eneste som er verdt å nevne er at en del banker i Norge ikke er altfor positive når det kommer til handel av Kryptovaluta (enda).
Derfor, så er det noen banker som faktisk vil nekte deg å registrere bank kortet ditt ved kryptobørsen, ved å påstå at det ikke er en trygg side. Ja, det er noen av de mindre kryptobørsene som absolutt kan være litt “shady”, men så lenge du holder deg til de mer kjente navnene som f.eks. de jeg nevnte ovenfor i del 1 så skal det ikke være noe fare.
Dette er store legitime selskaper som tjener mer enn nok til salt på bordet, uten at de trenger å svindle deg for noen lusne kroner.
En vei utenom dette, som jeg brukte da min bank ikke ville la meg registrere meg på Crypto.com, er å skaffe seg et kreditt kort.
Igjen, så brukte jeg personlig Santander Red. Det vil i praksis bety at du registrerer kredittkortet på børsen, og med engang du har handlet BTC eller annen kryptovaluta så går du rett inn på Santander eller den kredittkort tjenesten du velger å bruke for å betale alt ned, så du ikke får ekstra utgifter iform av renter og den slags.
VIKTIG!
IKKE bruke kreditt kort til å gjøre impuls kjøp av krypto valuta eller andre ting, hvis ikke du har penger til det! Som regel skal man aldri investere lånte penger. Kredittkortet er bare om omvei om banken skulle slå seg vrang.
4. BTC Pris i Dollar og Euro.
Når du handler BTC så står som regel prisen i Dollar og Euro, og selv om du er skamgod i hoderegning så er det fort å undervurdere hvor mange kroner det faktisk blir.
Spesielt med BTC som har så høy pris, så må oss vanlige folk kjøpe brøkdeler av den om gangen, og da (spesielt hvis du bruker kredittkort) så er det viktig å dobbelt sjekke at antall dollar du skal betale, ikke blir flere kroner enn det du tror.
Ikke så mye utdypning her, bare en påminnelse: Dobbelsjekk kursen på norske kroner i forhold til Dollar/Euro før du trykker betal. Dobbeltsjekk også at du kjøper “riktig” brøk del BTC så ikke du betaler for 0.1 BTC istedenfor 0.001.
Selvfølgelig så er det jo bare å kjøre på hvis du har penger til det, men er en ganske skarp pris forskjell på 0.001 og 0.1 BTC. (10x per desimal du bommer. 0.1 BTC koster 100x mer enn 0.001BTC.) Dette er spesielt viktig om du tar kredittkort-omveien nevnt over.
5. Sikkerhet og lommebøker.
Når du har fullført steg 1-4, står du ovenfor et viktig valg: hvordan skal du oppbevare dine BTC?
Generelt har du fire valg:
- La de ligge på børsen du kjøpte dem på. Dette er den minst sikre måten å lagre Bitcoin på. Børser kan bli hacket, og da mister du kanskje din BTC uten å kunne gjøre noe som helst med det i etterkant.
- Kjøpe en “cold” wallet”. Ser ofte ser de ut som en minnepenn, som kan lagre Bitcoin offline (og da utenfor rekkevidde for hackere)
- Opprette en “hot” wallet. Er ofte bare en app på mobilen eller PC. Sikrere enn å ha dem på børs, men ikke like sikkert som kalde lommebøker ettersom de lagres online.
- Holde BTC på Celsius. Celsius låner ut din BTC til andre folk, og gir deg i gjengjeld renter. Det er IKKE snakk om at du låser fast kryptoen din, eller sender den til andre folk. Mer om dette nedenfor.
Hvis du først bestemmer deg for at du ikke gidder å opprette en adresse og lommebok til din kryptovaluta, eller av andre grunner vil la den ligge inne på børsen, så vil det være en stor fordel for din sikkerhet (og nattesøvn) hvis den børsen er et svært, etablert og legitimt selskap.
Det vil si at det er tryggere å la din kryptovaluta ligge inne på Coinbase eller Binance, enn f.eks. på “bobs-kryptobørs.net”.
Ikke fordi mindre selskaper nødvendigvis er et dårlige eller ute etter å svindle deg, men fordi mindre børser tross alt er mer utsatt for hackere, antageligvis har mindre budsjett til ting som kundeservice og andre funksjoner som hjelper deg hvis du skulle gjøre noe galt eller noe ikke funker som det skal.
Dette vil selvsagt forbedre seg med tiden, når kryptovaluta blir mer integrert og akseptert av samfunn og lovverk, men foreløpig så kan det være greit å holde seg til større aktører.
Det anbefalte alternativet er selvsagt og skaffe seg en lommebok. Det vil si en digital lommebok hvor du holder din BTC separat fra børsen.
En digital lommebok er en adresse bestående av tall og bokstaver som er knyttet spesifikt til deg.
Her er det viktig at du tar godt vare på “koden” du får tilhørende lommeboken, den er eneste måten å få tilgang på kryptovalutaen du lagrer i lommeboken.
Mister du koden så er det absolutt ingen vei tilbake, det som var lagret i lommeboken er nå borte for alltid, forduftet ut i intet.
Også verdt å nevne at det finnes “hot” og “cold” lommebøker, som vil si at “hot” lommebøker er 100% digitale og de er kun å finne på nettet, mens “cold” lommebøker vanligvis kommer i form av en USB minnepenn, som gjør at du lagrer infoen som kreves for å få tak i kryptovalutaen din på minnepennen, så tar du den ut av pc’en din, og dermed er den frakoblet nettet og blir da øyeblikkelig det sikreste du kan skaffe deg for å unngå tyveri via hacking eller lignende. Koden vil fremdeles være alpha omega, så hvis du kun får med deg en ting herfra så er det at du LAGRE KODEN ET STED HVOR DU IKKE MISTER DEN.
Kjente navn når det kommer til “cold storage” (kalde) lommebøker er: Ledger, Trezor, Mycelium, og Electrum.
Det å ha en lommebok gjør deg i praksis om til din egen bank, og med det følger de forventede risikoer og ansvars områder, så her burde du gjøre deg opp en mening selv, men det tryggeste (gitt at du stoler på deg selv, og ikke roter bort kode eller minnepenn) er såkalte hardwarewallets som er et annet navn på “cold storage” eller “kalde” lommebøker som jeg nevnte ovenfor.
Skap Passiv Inntekt Med Din Bitcoin: (enkelt og gratis)
Personlige har jeg store deler av min BTC stående på en plattform som heter Celsius. Her får man renter (opptil 6.5% per år) betalt ukentlig i BTC. Celsius funker som en bank i den forstand at de låner ut samme omtrent samme mengde du setter inn på plattformen deres til andre folk, og betaler deg en rente som belønning.
Bruker du linken nedenfor får du (og jeg) en bonus når du kommer i gang. Om du ikke vil støtte meg, kan du heller bruke denne linken.
Jeg har brukt dem i over 12 måneder, og har hver eneste uke fått betalt renter på både Bitcoin, Ethereum, Chainlink og flere kryptovalutaer.
De betaler alltid i tide, og de har solide renter.
Hvorfor ikke skape en passiv inntekt istedet for å bare la BTC’n din ligge i ro?
Med dette så håper jeg du føler deg litt klokere å forberedt på ditt Bitcoin eventyr, vil avslutningsvis gjenta den gylne regel når det kommer til investering både i kryptovaluta, men også i aksjer og andre markeder:
Aldri invester mer enn du har råd til og er forberedt til å tape.
Lykke til!