Hvorfor Ikke Investere I Kryptovaluta? Fire Gode Grunner Til Å La Være

Personlig er jeg overbevist om at kryptovaluta er noe alle burde sette seg inn i, men det er ikke det samme som å si at alle bør alle investerte i det! Det finnes faktisk grunner til at noen folk ikke bør investere i kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum og XRP.

Det finnes fire grunner til å ikke investere i kryptovaluta: Du tåler ikke prissvingninger, du er uansvarlig, det oppstår ideologiske konflikter, og at du har kortsiktig tids-horisont.

Igjen vil jeg understreke at alle bør ha en grunnleggende forståelse av hva blokkjede teknologi dreier seg om, og hvordan krypto kan forandre verden, men alle trenger ikke nødvendigvis å putte penger i det av den grunn.

(Ingenting i teksten er finansiell rådgivning. Dette er kun min mening, og jeg er ikke sertifiser finansiell rådgiver, bare en matte-nerd som er interessert i krypto)

Grunner Til Å Ikke Investere I Kryptovaluta:

La oss gå gjennom noen grunner her, og diskutere dem kort:

#1 Du tåler ikke prissvingninger:

Det å investere i kryptovaluta medfører høye svingninger i pris. Det går som en berg-og-dal-bane, opp og ned. Personlig husker jeg i Mars 2020, når COVID slo skikkelig gjennom, at jeg i løpet av et do-besøk tapte nesten 30% av beholdningen min – den dyreste do-turen jeg noen gang har hatt!

Hvis du selv vet at du ikke tåler slike svingninger, og at du panikk-selger når du så mye som lukter volatilitet, bør du ikke investere i kryptovaluta.

#2 Du er uansvarlig

I krypto verden er det meste opp til deg selv. Du får ikke den samme hånd-holdingen du ofte får av banken når du skal gjøre ting. Dette medfører et krav om en viss selvstendighet og ansvarlighet.

For eksempel har du ingen du kan spørre om hjelp om du glemmer passordet til Bitcoin-lommeboken din, eller om du sender Bitcoin til feil adresse. Om det er en skrivefeil i mottakeradressen når du trykker på “send” er den beholdningen å regne som tapt.

En løsning på dette er jo å la en venn hjelpe deg, men det kan bli krevende, og du skal ha stor tillit til vedkommende ettersom han muligens kan stikke av med pengene dine. Det er med andre ord ikke å anbefale, men en mulig løsning.

#3 Det går imot din ideologi

Bitcoin har skap en del splittelse rent ideologisk. Spesielt de som befinner seg på vestre siden av det politiske spekteret har ytret bekymringer rundt Bitcoin og krypto.

Kryptovaluta medfører som sagt en del ansvar, men med dette ansvaret følger også frihet. Når du har penger i banken, er den banken som syrer pengene dine. Hvis banken tror at du har drevet med kriminell aktivitet kan de fryse midlene dine uten å si ifra. Dette kunne aldri skjedd med Bitcoin, fordi der holder du pengene dine selv. Du er på en måte din egen bank.

Dette gjør at banken, og i tillegg staten har mindre kontroll og makt over deg og pengene dine. Om du stemmer lengst på venstre siden av det politiske spekteret er dette muligens i konflikt med dine grunnleggende verdier. OM du mener staten bør kontrollere penger, og ha mer makt enn i dag, bør du ikke investere i kryptovaluta.

#4 Du trenger pengene snart (kortsiktig investering)

Kryptovaluta er volatilt, som igjen gjør det risikabelt. Dette er spesielt viktig å tenke på når du har kort tidshorisont. Om du skal investere, men må selge igjen iløpet av seks måneder kan det være lurt å droppe det.

Kortsiktig (under ett år) er det umulig å vite hva som vil skje. Det er en haug med støy som forurenser prisbildet. Når man zoomer ut, og ser på “det store bildet” blir mye av bråket kansellert og ting blir klarere.

Viktig: Aldri invester mer enn du tåler å tape.

Andre artikler du også bør lese:

Er Bitcoin Lovlig I Norge?

Er XRP En God Investering?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *