Kan Bitcoin Spores?

Kan Bitcoin Spores? Personvern rundt Bitcoin Transaksjoner.

Bitcoin blir ofte fremstilt som et fullstendig anonymt nettverk, hvor ingen transaksjoner kan spores eller gjøres rede for. Dette er en av grunnene til at det ofte blir omtalt som penger for kriminelle – som narkotika selgere bruker for å unngå “lovens lange arm”. Men, kan Bitcoin egentlig spores?

Ja, Bitcoin kan spores. Alle transaksjoner på Bitcoin blokkjeden er offentlige, og hvem som helst kan ta en titt og gjennomgå dem. Men, du kan bare spore Bitcoin lommebokene som er med på transaksjonene, ikke person(ene) som eier lommeboken(e).

Selv om Bitcoin gir deg veldig mye anonymitet, så er det ikke bare kriminelle som bruker det. Antallet kriminelle som bruker Bitcoin er faktisk under en prosent.

Faktisk, så er Bitcoin et av de mest gjennomsiktige transaksjons systemene i verden, men samtidig så kan selv ikke Tore på sporet, spore en Bitcoin transaksjon til personen som eier det. Hvis den personen vet hva de driver med.

Du vil også like:

Er Bitcoin Trygt? Alt Om Sikkerhet og Bitcoin

Er Bitcoin Lovlig i Norge? Alt Om Lover og Skatt Rundt Bitcoin

Er Bitcoin Sporbart?

Bitcoin er bygd på blokkjede teknologi, og derfor så har alle data maskiner på Bitcoin nettverket en perfekt kopi av Bitcoins transaksjons historie.

Senderen og mottakerens lommebok adresse, klokkelsett og dato for transaksjonen og mengden Bitcoin som blir sendt/tatt imot blir lagret permanent. Dette gjelder alle Bitcoin transaksjoner noensinne lagd og alle som noensinne kommer til å bli lagd.

Bitcoin minere sørger for at alle disse transaksjonene er legitime, og at de blir loggført korrekt. For dette får minere tildelt BTC som belønning, noe som gjør at Bitcoin mining mer lønnsomt enn du tror.

Dette betyr at hvem helst kan søke opp å finne detaljene ved en hver transaksjon noensinne lagd. Det er derfor Bitcoin er så gjennomsiktig..

En annen viktig ting når det kommer til Bitcoin transaksjoner er at så fort en adresse er brukt, så blir den “skitten“:

Lommebok adresser er linket til enhver transaksjon som den noensinne har vært involvert i. Dette gjør det lett å finne ut av hva en spesifikk adresse har gjort i tidligere.

Med andre ord, Bitcoin kan spores.

Du kan søke oppe og sjekke alle de forskjellige transaksjonene en spesifikk adresse har vært involvert i. Du kan også se når den ble brukt første gang, og hvor mye BTC den inneholder.


Blockchain.com lar deg se alle Bitcoin lommebøkene som eksisterer. Nedenfor så kan du se ett eksempel:

Kan man spore bitcoin?

Bitcoin tilbyr total gjennomsiktighet når det kommer til transaksjoner

Men, for å finne ut hvem som var med på transaksjonen, så må man vite hvem som har brukt lommeboken. Det er her anonymitet gjør seg gjeldene:

Anonymiteten ved Bitcoin Transaksjoner:

Selv om transaksjonene til alle lommebøker er offentlig, så er det enda veldig privat.

Ja, alle kan sjekke transaksjons historikken din, men ingen vet hvem du er – de kan bare se adressen til lommeboken din.


Informasjon om hvem som eier en lommebok er ikke lett å få tak i, noe som er årsaken til at Bitcoin gir deg veldig mye anonymitet.

Det er derimot, ikke umulig å finne ut av:

Hvordan Løse Anonymiteten ved Bitcoin Transaksjoner.

Når en person skal kjøpe goder eller tjenester, så må de vanligvis gi fra seg personopplysninger om seg selv, for å få lov til å motta varene, eller tjenesten.

Forretningen som solgte produktet/tjenesten kan så se hvilken lommebok som betalte (ved å se på adressen som fulgte med), og derfra koble den til en person.

Hvis “Olav Nordmann” kjøpte en bil fra BMW, og han betalte med en lommebok som hadde adressen “x”, så kan BMW anta at lommeboken med adresse “x” tilhører Olav Nordmann

De kan deretter se alle transaksjonene han har vært involvert i, og se hvor mye BTC han har i lommebok, da alle denne informasjonen er offentlig.

Med andre ord, så er det rimelig å anta hvem en lommebok tilhører, når du selger noe i bytte mot BTC.

La oss nå late som om Olav Nordmann er en ønsket kriminell. Politiet kan da søke opp alle Bitcoin transaksjoner som Olav Nordmann har gjort tidligere fra denne adressen.

De kan også søke opp alle adresser som har mottat BTC fra han tidligere, i tillegg til å overvåke alle hans fremtidige transaksjoner.

Dette er et solid start punkt hvis politiet ønsker å koble Olav Nordmanns kriminelle aktivitet til et større nettverk, som f.eks. den kjente mafia gruppen Olsen Banden. Litt spøk, men du ser kanskje at hvis du bytter ut Olsen Banden med en faktisk kriminell organisasjon så vil en slik situasjon kunne føre til ganske mange avdekninger av kriminelle handlinger og personer.


Det er også mulig for noen datamaskiner på Bitcoin nettverket og loggføre IP adressen til noen av lommebøkene, når nevnte lommebøker er i transaksjons prosessen, men det er relativt sjeldent det skjer, og det krever en del flaks.

Hvordan Politiet kan spore Bitcoin hos Kriminelle:

Det er selskaper som spesialiserer seg på å spore transaksjoner og adresser, som ofte samarbeider med politiet.

Et selskap som har spesialisert seg på å spore Bitcoin er Chainalysis.

Det er tonnevis med eksempler hvor det har greid å spore og fange, de kriminelle, i tillegg til andre kriminelle som er koblet til det.

Hvis kriminelle bruker kontanter, så er det ingen måte å spore dem effektivt på, eller koble dem til andre kriminelle. Vi burde derfor være takknemlige for at noe kriminelle velger å bruke Bitcoin istedenfor kontanter.

Det er allikevel ting kriminelle kan gjøre for at det skal blir vanskeligere å spore Bitcoin’en de bruker…

Hvordan gjøre Bitcoin Umulig å Spore i Praksis

En person kan skaffe seg så mange adresser de vil. Hvis du dedikerer forskjellige adresser til forskjellige kjøp, så blir det mye vanskeligere å spore.

Du kan også ha en adresse som eksklusivt brukes til å motta Bitcoin, for så å sende de videre til dine andre adresser.

Et praktisk eksempel::

Olav Nordmann gjør en kriminell jobb for en kriminell organisasjon, og han vil få betalingen sin i BTC.

Han kan da lage seg en adresse, som er dedikert til å kun ta imot BTC’en som den kriminelle organisasjonen skal betale han.

Denne lommeboken er nå det eneste som kan koble Olav Nordmann til denne kriminelle organisasjonen.

Hvis Olav Nordmann nå viser seg å være dum, så bruker han denne lommeboken til å kjøpe seg nytt hus, bil, og en solid ferie.

Plutselig begynner folk å lure på hvor alle pengen hans kommer fra.

Før Olav forstår hva som skjer, så har Politiet åpnet en etterforskning. De får tak i adressen til lommeboken hans, og ser at den fikk en gigantisk betaling fra en annen adresse (altså adressen som ble brukt til å betale han for jobben).

De begynner å titte nærmere på hva denne andre adressen har gjort, finner flere gigantiske transaksjoner, noe som kun får de til å etterforske enda mer.

Politiet ser sammenhengen og får arrestert Olav Nordmann, og den kriminelle organisasjonen bak han.

Hadde han betalt med kontanter derimot, så kunne ikke politiet sporet det på samme vis. Men, siden han brukte Bitcoin, eller mer presist blokkjede teknologi, så kunne politiet spore det, ikke bare tilbake til han, men også til de andre kriminelle som var involvert.

Den Beste Måten å Forbli Anonym på Når Man Bruker Bitcoin:

Hadde Olav Nordmann vært litt lur, så hadde han ikke brukt Bitcoinen han ble betalt med, direkte. Iallefall ikke med den spesifikke lommeboken.

Lommeboken som han fikk betalingen på, ville aldri ha blitt koblet til noen betalinger, for den hadde aldri blitt brukt til å handle noe.


Det som hadde vært smart å gjøre hadde vært, å sette opp flere forskjellige adresser, og dedikere hver og en av dem til forskjellige typer kjøp.

På det viset, så kunne han aldri blitt sport tilbake til den store betalingen han fikk av den kriminelle organisasjonen til å begynne med. Han kunne bare ha blitt sporet til de små tilbake til de små lommebøkene han brukte del deres dedikerte formål.
In other words:

Hvis du vil forbli anonym når du bruker Bitcoin, så burde du lage deg et nettverk med forskjellige lommebok adresser – som vil gjøre det mye vanskeligere å spore deg.

Hvis Olav Nordmenn var virkelig smart, og kanskje litt paranoid, så kunne han satt opp mellom 50-100 adresser og solgt Bitcoinen sin i små mengder, til mange forskjellige folk slik at han kunne bruke kontanter istedenfor, og forbli helt anonym:

Hvordan Forbli Fullstendig Anonym når du Bruker Bitcoin:

Den vanlige måten å selge Bitcoin på er via en børs, men dette kan spores. For å forbli helt anonym så kan Olav Nordmann heller selge det direkte til andre personer.

Dette er mulig fordi Bitcoin er en “peer-to-peer” valuta, lik vanlige kontanter. Du kan møte en annen person, også sende de Bitcoin i bytte mot for kontantene deres, uten å involvere en tredje part, som for eksempel en bank.

Deretter, kan han bruke kontantene sine til å kjøpe ting, eller hvis han er villig til å risikere det, så kan han bruke de mindre lommebøkene til å kjøpe ting.


På denne måten, så får han diversifisert risikoen:

Hvis Politiet noensinne får tak i han, så kan de kun koble han til en av adressene. De andre Bitcoin lommebøkene han har, vil aldri kunne spores tilbake til han.

Politiet kan finne lommeboken med Bitcoinen han mottok som betaling for den kriminelle jobben, og se at beløpet er blitt spredd utover til mellom 50-100 andre lommebøker, men ingen av disse lommebøkene kan spores tilbake til vår kjære Olav Nordmann.

Bare den lommeboken som de fant på hans person, og som kun inneholder en liten mengde Bitcoin, kan kobles direkte til han.

Selv om det kan være interessant å tenke på hvordan man skulle sluppet unna med lovbrudd, så burde jeg nok avslutte det her. Dette er tross alt en artikkel om hvorvidt Bitcoin kan spores. Ikke en step-by-step manual på hvordan man søker medlemskap i B-gjengen.

Konklusjon – Ja, Bitcoin kan Spores

Betalings nettverket som Bitcoin opererer på er et av de mest gjennomsiktige som noensinne er skapt. Alle kan spore alle Bitcoin transaksjoner som noensinne er gjort, tilbake til de lommebok adressene som er involvert.

Derfor er svaret på spørsmålet “Kan Bitcoin spores?” ja – det kan spores i alle høyeste grad.

Men, som vi så ovenfor, så tilbyr det samtidig anonymitet i alle høyeste grad. Selv om alle transaksjoner er offentlig, så er ikke folkene bak dem det.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *