Kryptovaluta Aksjer – Alt Du Trenger Å Vite! (Bedre Enn Krypto?)

Kryptovaluta og aksjer er to forskjellige ting, men noen aksjer følger prisbevegelsene til krypto ganske tett. I denne artikkelen gjennomgår vi de mest populære aksjene som regnes å være korrelert med krypto markedet til en viss grad.

Kryptovaluta aksjer er aksjer som er korrelert med prisbevegelser i kryptovaluta markedet. Korrelasjonen kan komme som konsekvens av at selskapet driver med krypto relatert forretning eller at de eier mye kryptovaluta.

Man kan investere i selskaper som miner Bitcoin, for eksempel Hive Blockchain Technologies eller Hut 8 Mining, for å indirekte få eksponering til Bitcoin. Eller så kan man kjøpe aksjer i selskaper som eier mye Bitcoin/krypto, som for eksempel Micro Strategy.

Det store spørsmålet er da: Bør du investere i krypto aksjer?

Er Krypto Aksjer En God Investering?

For å sammenlikne disse klassene velger jeg ut en rekke krypto aksjer, ser på historisk pris utvikling og sammenlikner dette med en rekke kryptovalutaer.

Aksjene brukt i denne sammenlikningen, samt deres avkastning siden Januar 2020 finner du i grafen under:

ROI krypto aksjer

Som du ser over er gjennomsnittet av dette utvalget en ROI på 21.775x (blå søyle).

La oss sammenlikne dette med følgende kryptovalutaer, med følgende avkastning siden Januar 2020:

ROI kryptovaluta

Vi ser at gjennomsnittet av disse kryptovalutaene ligger på 38.875x, som er mye høyere enn snittet for de utvalgte krypto aksjene.

For å være presis, er gjennomsnittlig avkastning siden Januar 2020 for de utvalgte kryptovalutaene 78.5% høyere enn for de utvalgte krypto aksjene.

For å være pinlig tydelig på forskjellen ser du gjennomsnittene av de to sammenliknet under. Husk at dette er et lite utvalg, og at det ikke nødvendigvis representerer det generelle markedet:

kryptovaluta vs krypto aksjer

Er denne undersøkelsen god nok til å kunne konkludere med at krypto aksjer er kryptovaluta underverdig? Nei, definitivt ikke. Kanskje utvalget av krypto aksjer var “uheldig”, og det faktiske gjennomsnittet er høyere enn av dette utvalget. Dessuten er det mer enn bare historisk prisutvikling som har noe å si når man veier en mulig investering.

I neste del vil vi se på fordeler og ulemper ved investering i kryptovaluta aksjer over ren kryptovaluta.

Men sett bort ifra svakhetene ved denne undersøkelsen tyder den altså på at kryptovaluta gir mye høyere avkastning enn krypto aksjer gjør.

Hvorfor Du Bør Investere I Krypto Aksjer

  • Skattefordeler. Noen krypto aksjer kan man holde i aksjesparekonto som gir deg visse skattefordeler. Kort forklart kan du kjøpe en gitt aksje, og etterpå ta ut det samme beløpet som du investerte uten å skatte av det. Dette er veldig gunstig for folk som sparer langsiktig, som for eksempel til pensjon ettersom skatt utgjør en grusomt stor utgift etter hvert…

  • Kjente spilleregler. Folk flest er mer kjent med aksjer enn krypto. Krypto aksjer er derfor ofte en enklere måte å oppnå en krypto eksponering på enn å sette seg inn i “det nye”. For mange er det derfor verdt det å investere i krypto aksjer, selvom avkastningen historisk sett er lavere.

  • Regulatorirsk klarhet. Det er stor usikkerhet rundt hvordan Bitcoin og krypto generelt vil bli håndtert av regulerings organer. For alt vi vet kan det være at de bestemmer seg for å doble skatt på krypto gevinst, eller gjøre det ulovlig å eie mer enn en million NOK verdt med Bitcoin, etc. Dette gjør at noen velger å gå for det kjente, som er aksjer. Dette er spesielt viktig for bedrifter og institusjoner.

  • Det er enkelt. De fleste av oss har en konto med Nordnet, eller andre plattformer som tillater kjøp og salg av aksjer. Dette gjør at skrittet fra der du er nå til å eie krypto aksjer er veldig kort. Det er ofte mye enklere å kjøpe aksjer enn kryptovaluta, som kan være en god grunn til å foretrekke krypto aksjer.

Hvorfor Du IKKE Bør Investere I Krypto Aksjer

  • Kryptovaluta gir høyere avkastning. Som vi så i undersøkelsen over så gir ren krypto høyere avkastning i snitt enn krypto aksjer. Derfor kan det være fornuftig å vurdere ren krypto over krypto aksjer.

  • Desentralisert er bedre enn sentralisert. Husker du Robinhood og Gamestop i Q1 av 2021? Robinhood, en av de største plattformene for kjøp/salg av aksjer i hele verden umuligjorde det plutselig å kjøpe Gamestop aksjer etter en eventyrlig opptur på flere hundre prosent på noen dager. Dette kom som konsekvens av kanskje historiens største short-squeeeze, som ble utnyttet av en haug med “vanlige folk” samlet rundt en subreddit kalt “Wallstreetbets”. Poenget her er at Robinhood, som de aller fleste brukte den gang, stengte ned muligheten til å kjøpe flere aksjer, som tvingte ned prisen. Dette gjorde at vanlige folk som meg og deg tapte tonnevis med penger, og de rike hedgefundsa og bankene tjente tonnevis med penger. En skrekkhistorie om svakhetene med den sentraliserte modellen, og et wakeup-call om at desentralisering trengs! (les mer om historien her)

  • Du lærer mindre. En av fordelene med å begi seg ut på ren kryptovaluta investering er at man nødvendigvis lærer mye nytt. Man er nødt til å forstå den grunnleggende teknologien og hvordan blokkjede teknologi og kryptovaluta kan forandre verden. Det å investere i krypto aksjer frarøver deg denne læringsmuligheten.

Andre artikler du bør lese:

Er Bitcoin lovlig I Norge? En gjennomgang av alt du trenger å vite om Bitcoin investering og mining når det kommer til lover og regler, samt skatting. Dette er essensielt at du har kunnskap om!

Er XRP En God Investering? Her får du en 100% ærlig analyse av XRP, en kontroversiell valuta som har en nesten fanatisk following. Er dette en kryptovaluta du bør eie litt av?

Hvorfor Ikke Investere I Kryptovaluta? Fire Gode Grunner: Jeg mener personlig at alle bør søke forståelse og kunnskap rundt kryptovaluta og blokkjede teknologi, men det å investere i det er kanskje ikke for alle. Sjekk om du kjenner deg igjen i en av de fire tegnene på at du ikke bør investere i krypto valuta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *